Weblog o tvorbě stránek

Weblog nejen o tvorbě stránek a internetu

06.05.2015 Autor: Jiří Chabera Zpět

Proč tvořit responzivní weby - responzivní webdesign?

Responzivní web Protože svět počítačů jde neúprosně dopředu čím dál rychleji, výrobci hardware se předhánějí ve výrobě nových zařízení v podobě tabletů, chytrých mobilních telefonů, hodinek apod. Pryč jsou časy, kdy se prohlížení webových stránek omezovalo pouze z desktopového monitoru. Dnes je na trhu nepřeberné množství zařízení s obrazovkami různých rozlišení, které lidé běžně používají.

Prohlížení webových stránek pomocí mobilních zařízení, jako jsou mobily a tablety, již dnes celkem slušně ukrajuje z pomyslného koláče celkové návštěvnosti, řádově desítky procent.

Je otázkou, proč tvořit responzivní weby, když vlastně postačí vyrobit stránky v souladu s webovými standardy a tím zajistit soudržnost a správné zobrazení, byť v menším měřítku a možností zvětšení.

Ještě donedávna bylo vše v pořádku, dokud společnost Google nevydala oficiální prohlášení o upřednostňování výsledků vyhledávání webů optimalizovaných pro responzivní zobrazení v případě použití mobilních zařízení. Tímto prohlášením způsobila doslova zemětřesení v oblasti webdesignu. Tvůrci stránek v podstatě nemají jinou možnost, pokud nechtějí přijít o zákazníky.

V praxi to znamená lepší výsledky pořadí stránek při vyhledávání na Google prostřednictvím tabletu, nebo chytrého telefonu. Pokud tedy z jakéhokoli důvodu preferujete lepší pozice a SEO svých stránek ve vyhledávání, vyžadujte od tvůrců svých webových stránek také verzi pro responzivní zobrazení. Je to jen začátek, nebude ale trvat dlouho a poměr desktopových zobrazení ustoupí většinovému podílu přístupů pomocí mobilních zařízení.

nahoru


+420 605 898 007

Jméno:

Heslo: