Hardware a PC

PC Hardware

27.06.2012 Autor: Jiří Chabera

Jak (ne)zavirovat počítač

Tvorba www stránek Už jsme viděli a četli mnoho pojednání a dobře míněných rad o tom, jak si nezavirovat počítač nějakým škodlivým kódem. Nějak se však nemohu zbavit pocitu, že všechny články o této problematice psal jeden a týž člověk. Body ohledně míněných rad jsou si totiž v různých článcích a na různých serverech navzájem hoodně podobné. Chtěl bych ale mluvit pouze o jednom z nich a to je  zaručeně odborná "rada" která mě vždy dokáže zvednout ze židle a díky které mi známí neustále nosí své mazlíčky na odvirování.

Tato věta zní:
Škodlivé programy se často šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy. (zdroj: novinky.cz)

V žaludku mi leží druhá věta, která rovnou říká, abych si zaviroval počítač prostřednictvím pošty (emailu) od někoho, koho znám.
Proč? protože polovina národa si denně posílá (tedy správně přeposílá) množství dat, různé vtípky, srandičky, videa, animace a vůbec řetězové emaily, aby všichni byli šťastní a navěky milovaní až do "úplnýho zblbnutí ámen"... no a co.. "votevřu to" dyk mi to posílá moje kámoška Máňa co byla loni vod pracáku na počítačovým kurzu..  ta to přece musí vědět, když je ten guru..
Takže Máňa pošle mail, který dostala od jiné Máni se zavirovanou přílohou, nebo warez odkazem a všichni si to vesele přeposílají dál, protože se přeci "znaj" a proto, že  to tak nějakej "blbec" velmi odborně sdělil národu.
 
Nová věta by tedy zněla takto:
Pokud si nejste jisti obsahem zprávy, ani tuto vůbec neotvírejte a zprávu raději vymažte. Vím zní to tvrdě, ale má to své, léty ověřené důvody. Může se totiž (mimo jiné) stát, že Váš známý bude mít zavirovaný počítač. Vir v něm obsažený způsobí automatické vygenerování a odeslání mailové zprávy od něho směrem k Vám, protože v adresáři kontaktů (vir) našel právě Vaší adresu, kterou sofistikovaně využil ke svému šíření.

A jede to nanovo.. tohle mi posílá Máňa tak to zase votevřu.. Osobně říkám všem svým zákazníkům, známým a příbuzným, aby se ani nepokoušeli mi posílat "řetězové" emaily, stejně končí hromadně v koši a světe div se funguje to.. téměř nic nechodí .. a to nemluvím o tom, kolik času ušetřím.

Autor: Jiří Chabera


27.06.2012 Autor: Jiří Chabera Celý článek

Proč zálohovat počítačová data

Tvorba www stránek Počítačová data jsou ve skutečnosti pouze nuly a jedničky, jak prosté že? Dokážete si představit, že právě o tyto nuly a jedničky v podobě Vašich dat, které mají pro Vás cenu nevyčíslitelnou, neboť jde o fotky Vašich dětí za posledních pět let najednou zničehonic přijdete? Ano mluvím o ztrátě dat a jejich zálohování.
Ze samotného hlediska zálohování lze více ..


+420 605 898 007

Jméno:

Heslo: