Hardware a PC

PC Hardware

27.06.2012 Autor: Jiří Chabera Zpět

Proč zálohovat počítačová data

Tvorba www stránek Počítačová data jsou ve skutečnosti pouze nuly a jedničky, jak prosté že? Dokážete si představit, že právě o tyto nuly a jedničky v podobě Vašich dat, které mají pro Vás cenu nevyčíslitelnou, neboť jde o fotky Vašich dětí za posledních pět let najednou zničehonic přijdete? Ano mluvím o ztrátě dat a jejich zálohování.
Ze samotného hlediska zálohování lze říct, že můžeme data rozdělit na dvě skupiny a to data "zálohovaná" a "nezálohovaná", protože je úplně jedno o jaký typ dat se jedná. Zálohovat i ztratit lze totiž všechny typy dat. Vzhledem ke stále klesajícím cenám počítačového vybavení je ztráta hardware v porovnání se ztrátou dat naprosto zanedbatelná záležitost.

Jak jsme na tom se zálohováním dat v našich českých končinách? Tady bych rozdělil data na firemní a domácnosti. Firmy samotné jsou si naštěstí vědomy ceny svých počítačových dat a zálohují. Pokud si vědomy nejsou, většinou je na to někdo upozorní, zpravidla správce sítě, či externí firma a zálohování nějakým způsobem zařídí. Pokud firma nějakým způsobem o nějaká svá data přijde, obvykle je to takový malér, že někdo ztratí zaměstnání a okamžitě se přijmou nápravná, důsledná, výchovná opatření.

Ale co domácnosti?
Dnes už snad ani není domácnost bez počítače s připojením k internetu. Z vlastních letitých zkušeností ale vím, že pouze velmi malé procento domácích uživatelů nějakým způsobem zálohuje svá data. Mnoho lidí jsem viděl rvát si vlasy na mnoho způsobů z jediného důvodu.

Modelová situace:

user: čéče, nesu ti ten noťas, nějak mi to nechce naběhnout, něco z toho najednou vyšlehlo, dyk jsem jen koukal na fejsbúk podívej na to...
ajťák: vidím že ti shořel harddisk, v pohodě to vyměníme za pár kaček a znovu nainstalujeme..
user: no a co všechny ty fotky z loňský a předloňský dovolený a mejly v outlúku co tam mám??
ajťák: už nemáš.. měls to někde aspoň vypálený??
user: neměl .. a to jsem měl mít?
ajťák: samozřejmě. .. (a následuje potulený úsměv)..
user: náběh na infarktový stav a horečné přemítání o co dalšího tam ještě přišel.

pozn. abych celou konverzaci zjednodušil, neuváděl jsem stáleopakující se větu usera .. ale dyk jsem byl jen na fejsbúku... tato věta byla během konverzace vyřčena nejméně čtyřicetkrát, zezačátku výrazně ke konci už jen tiše, téměř plačky.. to jak user postupně vyrovnával tlak v hlavě a začínal opět pravidelně dýchat.

Nepřipomíná Vám to něco??

- - - - - - - -

Co tedy s tím? Odpověď je jasná: Zálohovat, Zálohovat, Zálohovat..
A co že tedy to zálohování dat vlastně je? Jedná se o vytvoření kopie počítačových dat nejlépe na místo, které je mimo samotný počítač. To znamená nejčastěji na disk DVD nebo CD, externí (USB) harddisk, USB Flash disk. Zálohovat je možné i na nějaký jiný počítač v síti, síťový disk, či NAS server (datové úložiště).

Je to prosté, jednou za čas prostě překopírujete, nebo vypálíte data na nějaké nosné médium. V tuto chvíli už máte data fyzicky uložena na dvou místech a Váš spánek může být klidnější.

Co tedy ale zálohovat?
Rozhodně nezálohujte programy. Zálohujte pouze data, která jsou produktem programů. Samotné programy lze totiž v drtivé většině znovu nainstalovat. Je tedy jasné, že nebudeme zálohovat adresář "Windows" či "Program Files".

Rozhodně bychom měli provést zálohu těchto adresářů:
1. Dokumenty
2. Plocha

Do těchto adresářů se totiž defaultně ukládají dokumenty, či soubory, které postupně na svém PC vytváříme a hromadíme. Pokud je uživatel zkušenější, může mít svá data uložena i jinde, může tedy zálohování adresářů zvolit jinak. Zkrátka je dobré alespoň zhruba vědět, jaká je vůbec adresářová struktura na pevném disku (harddisku). Způsobů archivace (zálohování dat) je nepřeberné množství a záleží na každém co a kam bude zálohovat.

Existuje také řada free programů (zdarma) pro automatické zálohování, kde je možné nastavit co, kam a kdy se má zazálohovat. Program sám spustí na pozadí kopírování dat v určenou dobu a nezapomene narozdíl od nás lidí.
Jednoduchý na ovládání, spolehlivý a šikovný je například bezplatný program Cobian Backup který je i v češtině.

O svá data můžeme přijít na tisíc způsobů:
Může jít o havárii pevného disku, což bývá nejčastější příčinou, úder blesku, přepětí v elektrické síti, zavirování počítače, krádež počítače, vlastní nechtěné smazání dat, někdy stačí se na počítač "blbě" podívat a je to hned a vůbec i počítače mají své dny.. Vědci ale ještě nezjistili, proč ke ztrátě dat dochází v okamžiku, kdy to skutečně nejméně očekáváme.

Takže ještě jednou a naposledy: Data dělíme na "Zálohovaná" a "Nezálohovaná" howgh..

Autor: Jiří Chabera

nahoru


+420 605 898 007

Jméno:

Heslo: